Etätyö kotitoimistolla

20.03.2020

Hei Sinä etätyöläinen siellä kotitoimistolla!

Olet taatusti kuullut ergonomiasta ja monella on työpaikalla asia otettu huomioon ja työpisteet järjestelty toimivaksi. Tämä on työantajalta fiksu sijoitus, on todistettu että työntekijän ergonomiasta ja hyvinvoinnista huolehtivilla on pienemmät sairaspoissaolot ja työteho parempaa ja tehokkaampaa. Tästä syystä ovat myös monet työnantajat lähteneet tukemaan työntekijöiden hyvinvointia esim. hieronta- ja liikuntaeduilla. Silti törmäämme työssämme siihen että moni tiedostaa, että oma ergonomia voisi olla parempikin ja mikä tilanne on nyt sitten kun teemme yhtäkkiä kotitoimistossa hommia? Oma ergonomia ei ole ollut nyt päällimmäisenä mielessä. Lisäksi kotona olevat kalusteet eivät välttämättä vastaa kaikki ergonomisia suosituksia. Ergonomiset kalusteet eivät välttämättä myöskään ole aina sisutukseen sopivia ja suuremmassa osassa koteja ei olla otettu huomioon että siellä on koko perhe tekemässä omia töitään samanaikaisesti neljän seinän sisällä..

Muutamia koottuja vinkkejä ja linkkejä kotikonttorille: Huolehdi riittävästä valaistuksesta ja rauhallisesta työtilasta mahdollisuuksien mukaan. Pidä jalkapohjat maassa istuessasi pöydän äärellä. Jos työpöytä ei ole riittävän korkealla, voit nostaa sitä vaikka kirjojen avulla oikeaan korkeuteen niin että pääsi paino ei kuormita niskaa. Jos olet harkinnut kotiin uutta työtuolia, nyt on hyvä hetki hankkia se! Työpäivän tauottaminen ja vaihtelevissa asennoissa työskentely edistävät hyvinvointia. Usein luullaan että "rötköttäminen" voi olla huonosta, mutta se ei ole näin, vaan tärkeintä on että asentoa vaihdellaan niin että kuormitus ja jännitys ei kohdistu liian yksipuoleisesti kehoon.

Tällä hetkellä huoli, stressi ja epätietoisuus saattavat viedä huomiota pois ergonomialta ja itsensä huolehtimiselta. On tärkeää pitää itsestään huolta, jotta pystyy tekemään viisaita päätöksiä ja työtään hyvin. Hyvä hengittäminen, riittävä taukojen pitäminen, liikkuminen ja ulkoilu sekä riittävä nukkuminen ovat aina tärkeitä, mutta nyt niihin on syytä kiinnittää erityisesti huomiota!

Hierontaan alkaa pian olemaan kovaa kysyntää, kun monilla tulee kehoon kireyksiä ja kiputiloja kotitoimiston huonon ergonomian ja stresssin takia. Lisäksi monilla ovat liikunnalliset harrastukset jääneet tauolle ja kehon ja mielen tasapainoa ja hyvinvointia koetellaan. Jo lyhyt aika pois omasta säännöllisestä liikkumisesta aiheuttaa usein kireyttä ja kiputiloja kehoon. Liikunnan pois jääminen vaikuttaa myös suoraan mieleen ja sitä kautta kokonaisesti hyvinvointiimme ja vastustuskykyymme. Hierontaan kannattaa hakeutua mahdollisuuksien mukaan ennenkuin vaivat aiheuttaa jokapäiväistä kipuilua tai ongelmaa. Meillä Haagan Hieronnassa pidämme ovemme auki ja otamme vastaan terveitä asiakkaita, ma-su tehostetulla puhtaanapidolla. Sairaina olevia emme koskaan ota vastaanotollemme, sairastelu on kontraindikaatio ja este hoidolle, hieronta vaan levittää ja pahentaa hierontavan sairauden oireita.

Työnteon tauoille kannattaa jo etukäteen suunnitella taukojumppaa. Nyt jos koskaan kannattaa lähteä ulos jaloittelemaan työpäivän välissä. Kevät on täällä - aurinko lämmittää ja parantaa oloa. Mm. Selkäkanavalla on hyvää tutkittua tietoa selän hyvinvoinnista ja helposti toteutettavia jumppaohjeita. Etätyölle löytyy hyviä ohjeita esimerkiksi Työterveyslaitoksen sivuilta ja siitä on kirjoitettu useita artikkeleita. Kirjoituksen lopussa on koottuna muutama hyvä linkki, joista voit katsoa tarkempia ohjeita.

Monet asiakkaat ovat myös olleet kiinnostuneita ja kyselleet meiltä hengityksestä. Millä tavoin hengitys vaikuttaa ja miten oppia hengittämään oikein. He ovat kuulleet kuinka noin puolet porukasta kuulemma hengittää pintahengityksellä. Hengityksellä on itseasiassa suuri merkitys hyvinvoinnille: on tutkittu asia, että esimerkiksi hengityksen tahdissa tehtävä jooga rauhoittaa vagushermoa, joka on parasympaattisen eli kehoa (ja sitä kautta myös mieltä) rauhoittavan hermoston tärkein hermo. Se auttaa vähentämään stressiä, ahdistusta ja tulehduksia aktivoimalla parasympaattista hermostoa. Vagushermon toiminnasta on YLE Areenassa kiinnostava Tiedeykkösen podcast kuunneltavissa: https://areena.yle.fi/audio/1-50390735

Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne!

-Mirkka ja Anette


Työsterveyslaitoksen artikkeli toimisto- ja tietotyöläiselle:

https://www.ttl.fi/tyoymparisto/ergonomian-tietopankki/toimisto-ja-tietotyo/

Selkäkanava:

https//selkakanava.fi/jumppaohjeita-selalle-ja-niskalle

YLE Uutiset, etätyöläisen ergonomia:

https://yle.fi/uutiset/3-10162379

Firstbeatin blogikirjoitus vagushermosta:

https://www.firstbeat.com/fi/blogi/vagushermo-salainen-aseesi-stressia-vastaan/

Video vagushermon aktivoinnista työpisteellä:

https://youtu.be/Ox7TEjjjjdc